lördag 29 mars 2014

Nytt stall till hästen


Äntligen vårsol och värme! Har ägnat mig mycket åt min häst Baluba de senaste dagarna eftersom hon har fått flytta till ett annat stall som är närmare där jag bor. Det är mycket nytt både för henne och för mig, men jag tror att det här kommer att bli jättebra. På gården är det många olika hästar inhyrda och det finns ett fint ridhus där det anordnas kurser och träningar som det ska bli kul att vara med på framöver.

Den här veckan har jag träffat den lymfomspecialist som har varit min läkare ända sedan jag fick min diagnos 2008. Det har varit värdefullt att jag har fått behålla den kontakten genom alla år, en läkare som jag har stort förtroende för. Nu när den mest kritiska tiden efter transplantationen är förbi och kroppen börjar återhämta sig är frågan hur ofta man ska röntga för att leta efter cancer. Jag pratade om det här med min läkare och han tyckte inte att det behövs röntgen så länge blodproverna ser normala ut och man inte kan känna någon förstorad körtel någonstans. Om återfallet kommer så brukar det märkas ganska snabbt vid de vanliga rutinkontrollerna. Så har det också varit vid mina återfall. Jag har haft förhöjd B-SR, sänka och vid mitt första återfall gick det att känna en knöl på halsen. Men, när jag i höstas fick en knöl som visade sig bero på ett virus, hade jag skyhög B-SR, men på röntgen kunde man inte hitta någon cancer. Så att sänkan är hög behöver alltså inte betyda återfall. Det kan ha andra förklaringar, och vad det berodde på den gången vet jag inte.

Något som är bra att veta och som läkaren nämnde, är att det kan vara lurigt med så kallad PET-röntgen efter en allogen stamcellstransplantation eftersom GVHD kan ge utslag på bilderna och få områden att "lysa" som om det vore canceraktivitet där fastän det inte är det. PET kan alltså ibland ge falska alarm och det har för många patienter lett till onödig oro och jobbiga undersökningar. Så det som gäller för mig framöver är vanliga rutinkontroller med blodprover ungefär var tredje månad och en vanlig datortomografi-röntgen bara om det är något som ser skumt ut.

Jag har lite ont i halsen och har känt mig rosslig i några dagar. Dagen efter läkarbesöket kunde jag höra att mina lungor pep lite igen. Jag hoppas att det inte är GVHD som kommer smygande nu när jag har minskat kortisonet. Men det hörs inte i alla andetag, så jag håller tummarna för att det bara är något tillfälligt som jag tänker på bara för att jag är så uppmärksam på allt. Jag ska fråga om det när jag ska till Blodmottagningen i Uppsala nästa vecka. 

4 kommentarer:

  1. Hej Jenni!
    I morgon är det den första dagen i april. Det är vår på riktigt och för din del är säkert våren alldeles speciell. Tänk att få känna sig så pigg som du verkar vara nu efter en så lång och kraftfull behandling.
    Jag tror det blir bra att byta både stall och miljö för dig och hästen. Det ger alltid nya utmaningar och möjligheter med miljöombyte. Det kan jämföras med att byta bostad och få lära känna nya hyresgäster eller grannar. Man måste visa respekt och hänsyn samtidigt som man förväntar sig det tillbaka. Är man ensam med sin omgivning så gör man allting på sitt eget sätt och tycker det är det bästa. I grupp får man bli lite mer lyhörd för hur andra gör och kanske se andra sätt som kan vara lika bra som ens eget. Dessutom kommer du att ha flera att dela ditt hästintresse med.
    Lycka till !
    Vän på nätet.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Ja, våren är lynnig men efterlängtad! Nordlig vind kyler samtidigt som vårsolen värmer. Svårt att klä sig, lätt att dra på sig en vårförkylning! Skönt att du mår så bra som du gör och att du kan vara med din häst! Bra, att du har haft kontinuitet när det gäller läkare. Det måste kännas tryggare och enklare att inte ständigt behöva möta nya ansikten. Hoppas att du kan slappna av och må bra framöver utan att behöva fundera på det ena och andra och att allt ordnar sig till det bästa.
    Njut av den underbara tid vi har framför oss!
    Medresenären

    SvaraRadera
  3. Skönt att höra att du mår så bra efter allt som hänt . Spännande att byta stall, hoppas du o Balluba kommer att trivas. Sköt om er !

    SvaraRadera
  4. hittade din blogg när jag googlade på hodgkins. har själv haft hodgkins lymfom, färdigbehandlad maj 2000, så det var en himla massa år sedan. jag var 14 när jag blev sjuk och är idag 28 men tänker på det i princip varje dag. märkligt ändå, har så längesedan men ändå sitter det i ryggraden, det liksom formade den jag blev. på gott och på ont. har en del bieffekter fortf, generellt urkasst immunförsvar och har varit deprimerad i omgångar, mkt ångestproblematik etc. men det är väl ett small price to pay egentligen. vet inte varför jag skriver allt detta eg, behövde nog bara skriva av mig till nån som förstår. stor kram till dig och önskar dig allt gott i framtiden <3

    SvaraRadera