Det låg ett stort vitt kuvert i postfacket, adresserat från Ung Cancer. Hjärtat bultade, jag förstod att det var svaret på min ansökan om stipendium som jag skickat in. Jag rev upp kuvertet redan i hallen och i den stunden kändes det lite som om jag vunnit på lotto. Min ansökan var godkänd!
Jag kommer att få ett stipendium som ska användas till rehabilitering - i mitt fall för kostnader som har med min häst att göra. "Jag kan inte tänka mig en bättre rehabilitering för just mig än min häst", skrev jag i min ansökan och jag är så glad att Ung Cancer också såg det på det sättet.
De flesta fonder och stipendier har nämligen mer strikta regler för vad som räknas som rehabilitering. Vanligast är att man kan söka bidrag för att åka på spa, för alternativmedicinsk behandling, terapisamtal, hospicevård eller liknande. Det är kul att en organisation som Ung Cancer erbjuder även andra sorters stöd. Åh jag är så glad!!!
Det är först nu, efter flera år, som jag har kommit mig för att söka några stipendier överhuvudtaget. I långa perioder har orken inte funnits att ta initiativ och samla ihop de intyg och handlingar som krävs. Det finns flera olika fonder som ger stöd för rehabilitering, här är de jag känner till:
Stipendier du kan söka som cancerdrabbad
Ung Cancer har två typer av stipendier - ett allmänt ekonomiskt stöd och ett stipendium för rehabilitering. Det allmänna ekonomiska stödet är på max 20 000 kr och riktar sig till dig som har svårt att få pengarna att räcka till vardagliga kostnader. Stipendiet för rehabilitering är max 10 000 kr och kan till exempel användas till att åka på spa, till fysiska aktiviter (ridlektioner, gymkort, yoga, sjukgymnastik m.m.) eller själsliga aktiviteter, som t.ex. samtal med psykolog och annan terapi. Unga vuxna 18-30 år som är medlemmar i Ung Cancer kan söka båda dessa stipendier. Mer om dem kan du läsa här.
På Cancerhjälpen kan man söka ett kontantbidrag för sjukdomsrelaterade merkostnader på max 5000 kr. Det går också att söka bidrag för rehabilitering med behandlande syfte, vård utomlands, alternativmedicin, rekreationsresa m.m. Läs mer här.
Curo erbjuder också bidrag för rehabiliteringsresor. De har avtal med flera spa och kurorter i Sverige och anordnar även resor till Polen och Estland. Läs mer här.
Cancer- och Allergifonden delar ut bidrag för bland annat vistelse på hälsohem, rehabilitering med behandlande syfte, peruk, hyra av stuga i Sverige m.m. Läs mer här.
Cancerrehabfonden ger också bidrag för rehabiliteringsresor. Familjer som har cancerdrabbade barn kan ansöka om ekonomiskt stöd för en gemensam resa. Barn kan även få bidrag för hjälpmedel, t.ex. dator för att lättare sköta skolarbetet när man är inlagd på sjukhus. Läs mer här.
Grattis, du är väl värd den summa pengar du får. Bra använda pengar.
SvaraRaderaNjut.
Vän på nätet.