måndag 28 april 2014

På bättringsvägen


Hostan är kvar, men febern har gått ned och jag känner mig lite piggare.

Idag har jag varit på sjukhuset i Uppsala för kontroller. Mina blodvärden såg bra ut, speciellt Hb som stigit till 120, vilket är rekord sedan transplantationen. Dock lät mina lungor pipiga och jag hade fått sämre levervärden. Båda sakerna har troligtvis med min förkylning att göra, men det blev ändå bestämt att jag ska öka kortisondosen i ett par veckor och jag ska kolla upp mina levervärden igen nästa vecka.

torsdag 24 april 2014

Lövsprickning och förkylning

När värmen kom fick träden i parken nytt liv, och på eftermiddagarna är det så varmt på balkongen att det går att sitta barärmad. Det ger en försmak av sommar och nu känns det att våren på allvar gjort intåg.


Jag har varit förkyld några dagar med hög feber på nätterna. Natten mot annandagen var värst, då hade jag över 39 grader i temp. Jag sov knappt en blund eftersom jag frös, och febern gick inte ner trots alvedon. Dagen därpå ringde jag till en läkare i Uppsala som tyckte att jag behövde kollas upp. Eftersom det var helgdag var det akuten som gällde. Trist, eftersom det alltid tar så lång tid. Jag fick lämna blodprover och näsprov för att leta efter influensavirus och fick antibiotika utskrivet.

Nu har jag fått veta att det inte är influensa jag har, men förmodligen är det något annat virus för antibiotikan verkar inte ha gjort någon skillnad hittills. Jag tycker den här infektionen liknar den jag hade i höstas, men jag hoppas verkligen att det inte blir så långdraget den här gången.

söndag 20 april 2014

Glad påsk!


Den här påsken blev jag 30 år - en ålder som känns lite vuxen på pappret. Och om jag får lov att bli lite nostalgisk så måste jag säga att åren mellan 20 och 30 har gått väldigt fort! På de här åren har jag bott på ett tiotal platser, pluggat franska i Bordeaux och jobbat som journalist på tidning, radio och tv. Jag har rest runt i Europa, åkt fyra Vasalopp, köpt häst och blivit sambo. De här åren har varit de roligaste i mitt liv men det har också varit en kamp mot cancern med jobbiga perioder med cytostatika, strålning, operationer och stamcellstransplantationer. Men mellan behandlingarna har jag levt ett bra liv, och jag tycker fortfarande att jag har ett bra liv, även om allt detta förstås har påverkat mig.

Nu har jag blivit firad av familj, släkt och vänner i två dagar och jag är väldigt tacksam över att ha så omtänksamma och fina människor runt omkring mig. Tack för att ni finns!

lördag 5 april 2014

9 månader sedan transplantationen

I går var jag till Uppsala för 9-månaderskontroll, och jag lämnade sjukhuset med positiva besked. Mina blodvärden såg bra ut och den lindriga GVHD som jag haft i munnen har nästan försvunnit. Jag har fortfarande något förhöjda levervärden, men såpass lite att det inte var något att oroa sig för tyckte läkaren, och därför får jag nu ytterligare sänka min kortisondos.

När jag var i Uppsala fick jag även inhalera ett läkemedel som är förebyggande mot lunginflammation. Det görs en gång i månaden och går till på så vis att jag får andas in ånga genom ett munstycke i ungefär en halvtimme. Läkemedlet, som alltså finns i ångan, är lite retande för lungorna, men det var inte förrän igår som jag reagerade på det. Efter inhalationen märkte jag att det var tyngre att andas, det pep i bröstet och jag var rosslig i några timmar efteråt. Även fast jag visste att det är en vanlig och ofarlig reaktion så kändes det jobbigt - jag blir alltid orolig när det är något med mina lungor. Men när jag vaknade i morse så var rossligheten borta.

På förmiddagen åkte jag till stallet för att träna dressyr med Baluba. I bilen, på väg dit, kände jag mig stressad och mådde inte särskilt bra, men efter en stund i sadeln var de jobbiga tankarna försvunna. Det är det fina med att träffa min häst, att hon får mig att slappna av och styr om mina tankar. Jag är övertygad om att det är den bästa terapi och avslappning jag kan ägna mig åt. När jag är med Baluba finns det inte utrymme för att tänka på vad som hände igår eller vad som händer imorgon. Mitt fokus hamnar istället på kommunikationen mellan oss, här och nu.